Suroviny

  • 150 ml mléka
  • 350 g hladké Kojetínské mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 85 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g rozinek
  • 45 g plátkovaných mandlí
  • 1 vejce

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Dáme si ohřát mléko.

2) Připravíme si mísu, do které vsypeme hladkou Kojetínskou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Sypké suroviny promícháme a v hromádce vytvoříme důlek. Do něj dáme rozdrobené droždí, část vlažného mléka, přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme si máslo.

3) Asi po 15 minutách vmícháme zbylé vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a lžičku citronové kůry, vše zapracujte do těsta a řádně hněteme. Když je těsto vypracované, vmícháme ještě rozinky a část mandlí. Poté zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout.

4) Těsto vyndáme na pracovní desku nebo vál a vytvarujeme do úhledného kulatého bochníku.

5) Přichystáme si plech, který vyložíme pečicím papírem. Na něj bochník opatrně přendáme, přikryjeme a necháme 1,5 hodiny (klidně i déle) kynout. Předehřejeme si troubu na 160 °C.

6) Až nám mazanec krásně vykyne, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátkovaných mandlí.

7) Dáme do trouby a pečeme zhruba 45 minut. Pomocí špejle kontrolujeme, zda je uvnitř dopečený.

8) Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, nakrájíme a jíme.

Podobné recepty

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK