Suroviny

  • 150 ml mléka
  • 350 g hladké Kojetínské mouky
  • 70 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • sůl
  • 20 g čerstvého droždí
  • 3 žloutky
  • 85 g másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • 30 g rozinek
  • 45 g plátkovaných mandlí
  • 1 vejce

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Dáme si ohřát mléko.

2) Připravíme si mísu, do které vsypeme hladkou Kojetínskou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Sypké suroviny promícháme a v hromádce vytvoříme důlek. Do něj dáme rozdrobené droždí, část vlažného mléka, přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme si máslo.

3) Asi po 15 minutách vmícháme zbylé vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a lžičku citronové kůry, vše zapracujte do těsta a řádně hněteme. Když je těsto vypracované, vmícháme ještě rozinky a část mandlí. Poté zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout.

4) Těsto vyndáme na pracovní desku nebo vál a vytvarujeme do úhledného kulatého bochníku.

5) Přichystáme si plech, který vyložíme pečicím papírem. Na něj bochník opatrně přendáme, přikryjeme a necháme 1,5 hodiny (klidně i déle) kynout. Předehřejeme si troubu na 160 °C.

6) Až nám mazanec krásně vykyne, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátkovaných mandlí.

7) Dáme do trouby a pečeme zhruba 45 minut. Pomocí špejle kontrolujeme, zda je uvnitř dopečený.

8) Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, nakrájíme a jíme.

Podobné recepty

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Segedín s domácím houskovým knedlíkem

Domácímu knedlíku se ten kupovaný nikdy nevyrovná. Jeho příprava navíc není nijak zvlášť složitá. Vyzkoušejte třeba se segedínem.

Dýňovo–bramborové noky

Pokud jste milovník bramborového těsta, na nic nečekejte. Tyto dýňovo-bramborové noky prostě musíte vyzkoušet!

Italská pizza

Dobré těsto je základem dobré pizzy. Podívejte se, jak správně na něj.

Kynuté borůvkové knedlíky

Kdo by nemiloval kynuté knedlíky? A kdo by nemiloval borůvky? Objevte ideální kombinaci chutí.

Vláčné a křupavé vafle

Vafle jsou další z řady dobrot, které nelze nemilovat. Jakmile jednou vyzkoušíte následující recept, už je nebudete chtít připravovat jinak.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK