Suroviny
- 150 ml mléka
- 350 g hladké Kojetínské mouky
- 70 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- sůl
- 20 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 85 g másla
- 1 lžička citronové kůry
- 30 g rozinek
- 45 g plátkovaných mandlí
- 1 vejce
Postup
1) Dáme si ohřát mléko.
2) Připravíme si mísu, do které vsypeme hladkou Kojetínskou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Sypké suroviny promícháme a v hromádce vytvoříme důlek. Do něj dáme rozdrobené droždí, část vlažného mléka, přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Rozpustíme si máslo.
3) Asi po 15 minutách vmícháme zbylé vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a lžičku citronové kůry, vše zapracujte do těsta a řádně hněteme. Když je těsto vypracované, vmícháme ještě rozinky a část mandlí. Poté zakryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout.
4) Těsto vyndáme na pracovní desku nebo vál a vytvarujeme do úhledného kulatého bochníku.
5) Přichystáme si plech, který vyložíme pečicím papírem. Na něj bochník opatrně přendáme, přikryjeme a necháme 1,5 hodiny (klidně i déle) kynout. Předehřejeme si troubu na 160 °C.
6) Až nám mazanec krásně vykyne, potřeme jej rozšlehaným vejcem a posypeme zbytkem plátkovaných mandlí.
7) Dáme do trouby a pečeme zhruba 45 minut. Pomocí špejle kontrolujeme, zda je uvnitř dopečený.
8) Vyndáme z trouby, necháme vychladnout, nakrájíme a jíme.