Suroviny

 

Ingredience:

  • 300 ml mléka / rostlinného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké Kojetínské mouky + mouka na poprášení
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 střední kelímek bílého jogurtu / rostlinného jogurtu
  • 1 lžička jedlé sody
  • sůl
  • olej na smažení

 

1 lžička soli + česnek (na česnekovou pastu)
kečup, tatarka, nastrouhaný sýr, brynza, zakysaná smetana, opražené kostičky slaniny či cokoliv dle chuti

 

Vegan verze:
– můžeme použít rostlinné náhražky 
jogurtu, sýru i tatarky, slanina se dá nahradit například uzeným tofu

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

Postup na přípravu langošů:

1) Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné.

2) V míse smícháme lžičku cukru, lžíci hladké Kojetínské mouky, droždí a zhruba třetinu ohřátého mléka. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

3) Promícháme si zbytek mléka s jogurtem, zvlášť smícháme zbylou mouku s jedlou sodou a troškou soli.

4) Jogurt s mlékem vmícháme do vzešlého kvásku, následně to samé uděláme s moukou. Těsto hněteme, dokud se nepřestane lepit. Zaprášíme moukou, přikryjeme a znovu dáme na teplé místo kynout – zhruba na půl hodiny.

5) Těsto rozdělíme zhruba na 15 bochánků a ty necháme ještě 20 minut kynout. Následně z nich vypracujeme placičky.

6) Na pánvi si rozpálíme větší množství oleje. Placičky v něm postupně smažíme dozlatova, olej případně doléváme.

7) Hotové langoše pokládáme na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného oleje.

8) Před jídlem potřeme například česnekovou pastou, kterou vytvoříme utřením česneku se solí, a dalšími ingrediencemi dle vlastní chuti.

 

TIP: Můžete vyzkoušet i netradiční sladkou variantu s povidly.

Podobné recepty

Jogurtové langoše

Zkuste do těsta přimíchat jogurt a už langoše nikdy nebudete připravovat jinak! Vyzkoušet můžete také veganskou verzi.

Bramborové šulánky s mákem

Jako od babičky! Uvařte si šulánky s mákem a zavzpomínejte na krásu dětských let.

Blumový koláč z jogurtového těsta

Bez práce možná nejsou koláče, ale ony za tu práci stojí!

Quiche aneb slaný koláč

Píšeme „quiche“, čteme „kyš“ a říkáme si „kéž“ – kéž by bylo tohoto slaného francouzského koláče ještě více!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Makovec s citronovou polevou

Makovec, který se vám rozplyne na jazyku.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK