Suroviny
Ingredience:
- 300 ml mléka / rostlinného mléka
- 1 lžička krupicového cukru
- 500 g hladké Kojetínské mouky + mouka na poprášení
- 30 g čerstvého droždí
- 1 střední kelímek bílého jogurtu / rostlinného jogurtu
- 1 lžička jedlé sody
- sůl
- olej na smažení
1 lžička soli + česnek (na česnekovou pastu)
kečup, tatarka, nastrouhaný sýr, brynza, zakysaná smetana, opražené kostičky slaniny či cokoliv dle chuti
Vegan verze:
– můžeme použít rostlinné náhražky jogurtu, sýru i tatarky, slanina se dá nahradit například uzeným tofu
Postup
Postup na přípravu langošů:
1) Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné.
2) V míse smícháme lžičku cukru, lžíci hladké Kojetínské mouky, droždí a zhruba třetinu ohřátého mléka. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
3) Promícháme si zbytek mléka s jogurtem, zvlášť smícháme zbylou mouku s jedlou sodou a troškou soli.
4) Jogurt s mlékem vmícháme do vzešlého kvásku, následně to samé uděláme s moukou. Těsto hněteme, dokud se nepřestane lepit. Zaprášíme moukou, přikryjeme a znovu dáme na teplé místo kynout – zhruba na půl hodiny.
5) Těsto rozdělíme zhruba na 15 bochánků a ty necháme ještě 20 minut kynout. Následně z nich vypracujeme placičky.
6) Na pánvi si rozpálíme větší množství oleje. Placičky v něm postupně smažíme dozlatova, olej případně doléváme.
7) Hotové langoše pokládáme na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného oleje.
8) Před jídlem potřeme například česnekovou pastou, kterou vytvoříme utřením česneku se solí, a dalšími ingrediencemi dle vlastní chuti.
TIP: Můžete vyzkoušet i netradiční sladkou variantu s povidly.