Suroviny
Ingredience na těsto:
- 120 g másla
- 150 g hladké Kojetínské mouky
- 3–4 lžíce ledové vody
- 2 lžíce zeleninového vývaru (lze nahradit vodou)
- sůl
- moučkový cukr
Ingredience na náplň
- 4 vejce
- 250 ml smetany
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- prosciutto
- rajčata
- chřest
- mozzarella
- bazalka
Postup
1) Vychlazené máslo si nakrájíme na drobné kousíčky. V míse je pomocí prstů smícháme s moukou tak, aby vznikly lupínky zhruba o velikosti ovesných vloček. Pracujeme rychle, máslo se nesmí moc rozpustit. Zároveň dbáme na to, abychom těsto nepřepracovali.
2) Přidáme špetku soli a moučkového cukru, ledovou vodu (ideálně z rozpuštěného ledu) a vývar (rovněž velmi studený). Nízká teplota je důležitá, abychom neporušili vypracované lupínky. Vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a dáme zhruba na hodinu do lednice.
3) Předehřejeme si troubu na 190 °C. Vyjmeme těsto z lednice, rozbalíme a rozválíme do tvaru kruhu.
4) Vložíme do formy na koláč, u dna propícháme těsto vidličkou. Celou plochu přikryjeme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, čočkou nebo třeba rýží, abychom zabránili nafouknutí těsta během pečení – tuto část nevynecháváme, je důležitá.
5) Vložíme do trouby na 10 minut, koláč tak předpečeme.
6) Orestujeme prosciutto.
7) V míse smícháme vejce, smetanu, špetku soli, pepře a muškátového oříšku.
8) Koláč vytáhneme z trouby, vyjmeme pečicí papír a jeho obsah. Na koláč dáme orestované prosciutto, poklademe omytými, nakrájenými rajčaty a omytým chřestem, z něhož odlomíme konce. Zalijeme smetanovou směsí a na závěr poklademe plátky mozzarelly.
9) Dáme zpět do trouby a pečeme zhruba 35 minut. Když nám náplň ztuhne dříve, koláč zbytečně nepřepékáme.
10) Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a posypeme čerstvou bazalkou.