Suroviny

Ingredience na těsto: 

 

Ingredience na náplň 

  • 4 vejce
  • 250 ml smetany
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • prosciutto
  • rajčata
  • chřest
  • mozzarella
  • bazalka

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Vychlazené máslo si nakrájíme na drobné kousíčky. V míse je pomocí prstů smícháme s moukou tak, aby vznikly lupínky zhruba o velikosti ovesných vloček. Pracujeme rychle, máslo se nesmí moc rozpustit. Zároveň dbáme na to, abychom těsto nepřepracovali.

2) Přidáme špetku soli a moučkového cukru, ledovou vodu (ideálně z rozpuštěného ledu) a vývar (rovněž velmi studený). Nízká teplota je důležitá, abychom neporušili vypracované lupínky. Vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do potravinářské folie a dáme zhruba na hodinu do lednice.

3) Předehřejeme si troubu na 190 °C. Vyjmeme těsto z lednice, rozbalíme a rozválíme do tvaru kruhu.

4) Vložíme do formy na koláč, u dna propícháme těsto vidličkou. Celou plochu přikryjeme pečicím papírem a vysypeme fazolemi, čočkou nebo třeba rýží, abychom zabránili nafouknutí těsta během pečení – tuto část nevynecháváme, je důležitá.

5) Vložíme do trouby na 10 minut, koláč tak předpečeme.

6) Orestujeme prosciutto.

7) V míse smícháme vejce, smetanu, špetku soli, pepře a muškátového oříšku.

8) Koláč vytáhneme z trouby, vyjmeme pečicí papír a jeho obsah. Na koláč dáme orestované prosciutto, poklademe omytými, nakrájenými rajčaty a omytým chřestem, z něhož odlomíme konce. Zalijeme smetanovou směsí a na závěr poklademe plátky mozzarelly.

9) Dáme zpět do trouby a pečeme zhruba 35 minut. Když nám náplň ztuhne dříve, koláč zbytečně nepřepékáme.

10) Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout a posypeme čerstvou bazalkou.

Podobné recepty

Jogurtové langoše

Zkuste do těsta přimíchat jogurt a už langoše nikdy nebudete připravovat jinak! Vyzkoušet můžete také veganskou verzi.

Bramborové šulánky s mákem

Jako od babičky! Uvařte si šulánky s mákem a zavzpomínejte na krásu dětských let.

Blumový koláč z jogurtového těsta

Bez práce možná nejsou koláče, ale ony za tu práci stojí!

Quiche aneb slaný koláč

Píšeme „quiche“, čteme „kyš“ a říkáme si „kéž“ – kéž by bylo tohoto slaného francouzského koláče ještě více!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Makovec s citronovou polevou

Makovec, který se vám rozplyne na jazyku.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK