Suroviny
Ingredience na makovec:
- 2 ks velkých jablek (nastrouhaných nahrubo a bez slupky)
- 1 hrnek mletého máku
- 1 a ½–2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 2 ks vajec
- ½ hrnku slunečnicového oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
Ingredience na citronovou polevu:
- ½ citronu
- 4 lžíce cukru moučky
Postup
Postup na přípravu makovce:
1) Troubu předehřejeme na 170 °C.
2) Nejprve vyšleháme vejce s oběma cukry do pěny. Přidáme nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko. Vše promícháme a postupně přidáme i mouku. Nejprve 1 a ½ hrnku, případně dosypeme více. Těsto by mělo být spíše tekuté. Záleží také na tom, kolik pustí jablka šťávy.
3) Množství těsta vyjde do velké dortové formy nebo na menší plech cca 23×40 cm. Formu předem vymažeme máslem a vysypeme moukou případně vyložíme pečicím papírem. Pečeme 45–60 minut, jestli je makovec uvnitř hotový vyzkoušíme špejlí.
4) Makovec chutná nejlépe druhý den, kdy se všechny chutě krásně rozleží.
TIP: Nastrouhaná jablka můžeme zakapat citronovou šťávou, ovoce tak neztratí svou barvu.
Postup na přípravu polevy:
Citronovou šťávu smícháme s prosátým cukrem dokud nemá správnou konzistenci a naneseme na povrch makovce.