Suroviny
- 600 g brambor (varného typu C)
- 200 g krupice hrubé Kojetínské mouky
- 1 vejce
- sůl
K servírování:
- 100 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru
- 4 lžíce rozpuštěného másla
Postup
1) Brambory umyjeme a uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a oloupeme.
2) Připravíme si mísu, do ní nastrouháme brambory, přidáme krupici hrubou Kojetínskou mouku, vajíčko a špetku soli. Pořádně prohněteme.
3) Těsto postupně odebíráme a tvoříme z něj menší válečky, které pokládáme na pomoučněný vál nebo tác.
4) Všechny šulánky najednou vhodíme do většího hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme, dokud nevyplavou. Ihned poté je z lázně vyjmeme.
5) Podáváme posypané cukrem a mákem, přelité rozpuštěným máslem.