Suroviny

Suroviny na 30 kousků pečiva:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu

 

Na potření:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

Postup na přípravu velikonočních jidášů:

1) Přípravu těsta zahájíme kváskem. Vidličkou rozmačkáme droždí společně se lžičkou cukru. Připravenou kaši zalijeme 100 ml vlažné smetany a přimícháme lžíci mouky. Kvásek necháme vzejít. Měl by začít pracovat do 10-15 minut. Práci kvásku může urychlit, když jej postavíme blízko zahřáté plotýnky (pozor kvásek nikdy nevaříme).

2) Ostatní suroviny odměříme do mísy. Žloutky i máslo použijeme v pokojové teplotě, přidáme vlažnou smetanu pro snadnější kynutí. Přilijeme kvásek, suroviny promícháme a zpracujeme hladké, poměrně nelepivé těsto. Pokud těsto hněteme rukama, hněteme jej alespoň 5-10 minut. Kuchyňský robot nám může se zpracováním samozřejmě pomoci. 

3) Jakmile je těsto dobře zpracované, uložíme jej do mísy, zakryjeme fólií a necháme zhruba hodinu kynout. Necháme kynout přibližně do dvojnásobného objemu. (Opět můžeme nakynutí pomoct, když postavíme mísu blízko rozehřáté trouby.) Po vykynutí těsto vyklopíme a prohněteme abychom z něj vyhnali přebytečný vzduch. Těsto rozdělíme na pětiny a poté na 30 stejných dílků.

4) Z každého dílku vyválíme váleček dlouhý přibližně 20-25 cm. Tloušťka válečků bude přibližně jako malíček. Stočíme do uzlíků a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. 

5) Uzlíky potíráme rozšlehaným vejcem se dvěma lžícemi vody. Necháme dvacet minut vykynout a mezitím vyhřejeme troubu na 190 °C. 

6) Po vykynutí uzlíky znovu potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme je přibližně 15 minut. Jidáše rychle vykynou, zpevní a zezlátnou. Ideální je, pokud pečeme v troubě vždy jeden plech. Pokud však chceme péct dva plechy najednou, otočíme je přibližně po deseti minutách a prohodíme horní a dolní plech. V tomto případě pečeme přibližně o jednu až dvě minuty déle.

7) Hotovým jidášům přidá lesk potření horkým medem. Rozehřejeme jej v kastrůlku, odstavíme a vmícháme kostičky másla, dokud se nerozpustí. Vznikne nám hustá medová omáčka, kterou potřeme jidášky ihned po vytažení z trouby. Pro nejpěknější výsledek necháme pečivo zcela vychladnout na cukrářské mřížce. 

 

Podobné recepty

Jogurtové langoše

Zkuste do těsta přimíchat jogurt a už langoše nikdy nebudete připravovat jinak! Vyzkoušet můžete také veganskou verzi.

Bramborové šulánky s mákem

Jako od babičky! Uvařte si šulánky s mákem a zavzpomínejte na krásu dětských let.

Blumový koláč z jogurtového těsta

Bez práce možná nejsou koláče, ale ony za tu práci stojí!

Quiche aneb slaný koláč

Píšeme „quiche“, čteme „kyš“ a říkáme si „kéž“ – kéž by bylo tohoto slaného francouzského koláče ještě více!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Makovec s citronovou polevou

Makovec, který se vám rozplyne na jazyku.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK