Suroviny
Suroviny na 30 kousků pečiva:
- 500 g hladké mouky
- 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
- 2 žloutky
- 300 ml smetany na vaření
- 80 g cukru krupice
- 25 g droždí
- 4 g soli
- špetka strouhaného muškátového květu
- kůra ze 1/4 citronu
Na potření:
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce másla
Postup
Postup na přípravu velikonočních jidášů:
1) Přípravu těsta zahájíme kváskem. Vidličkou rozmačkáme droždí společně se lžičkou cukru. Připravenou kaši zalijeme 100 ml vlažné smetany a přimícháme lžíci mouky. Kvásek necháme vzejít. Měl by začít pracovat do 10-15 minut. Práci kvásku může urychlit, když jej postavíme blízko zahřáté plotýnky (pozor kvásek nikdy nevaříme).
2) Ostatní suroviny odměříme do mísy. Žloutky i máslo použijeme v pokojové teplotě, přidáme vlažnou smetanu pro snadnější kynutí. Přilijeme kvásek, suroviny promícháme a zpracujeme hladké, poměrně nelepivé těsto. Pokud těsto hněteme rukama, hněteme jej alespoň 5-10 minut. Kuchyňský robot nám může se zpracováním samozřejmě pomoci.
3) Jakmile je těsto dobře zpracované, uložíme jej do mísy, zakryjeme fólií a necháme zhruba hodinu kynout. Necháme kynout přibližně do dvojnásobného objemu. (Opět můžeme nakynutí pomoct, když postavíme mísu blízko rozehřáté trouby.) Po vykynutí těsto vyklopíme a prohněteme abychom z něj vyhnali přebytečný vzduch. Těsto rozdělíme na pětiny a poté na 30 stejných dílků.
4) Z každého dílku vyválíme váleček dlouhý přibližně 20-25 cm. Tloušťka válečků bude přibližně jako malíček. Stočíme do uzlíků a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
5) Uzlíky potíráme rozšlehaným vejcem se dvěma lžícemi vody. Necháme dvacet minut vykynout a mezitím vyhřejeme troubu na 190 °C.
6) Po vykynutí uzlíky znovu potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme je přibližně 15 minut. Jidáše rychle vykynou, zpevní a zezlátnou. Ideální je, pokud pečeme v troubě vždy jeden plech. Pokud však chceme péct dva plechy najednou, otočíme je přibližně po deseti minutách a prohodíme horní a dolní plech. V tomto případě pečeme přibližně o jednu až dvě minuty déle.
7) Hotovým jidášům přidá lesk potření horkým medem. Rozehřejeme jej v kastrůlku, odstavíme a vmícháme kostičky másla, dokud se nerozpustí. Vznikne nám hustá medová omáčka, kterou potřeme jidášky ihned po vytažení z trouby. Pro nejpěknější výsledek necháme pečivo zcela vychladnout na cukrářské mřížce.