Suroviny
- 50 g rozinek namočených v rumu
- 140 g másla (pokojové teploty)
- 200 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g hladké Kojetínské mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 dcl mléka
- špetka soli
- tuk na vymazání
- polohrubou Kojetínskou mouku na vysypání
Postup
1) Začneme den předem tím, že namočíme rozinky do rumu.
2) Předehřejeme si troubu na 170 °C.
3) Máslo (o pokojové teplotě) vyšleháme s 2/3 třtinového cukru. Připravíme si vejce – oddělíme žloutky od bílků. Žloutky postupně přidáváme do směsi másla a cukru, vyšleháme krém. Bílky si odložíme na později.
4) Vmícháme mleté ořechy, hladkou Kojetínskou mouku, vanilkový cukr a postupně také mléko a rozinky včetně rumu, ve kterém byly namočené.
5) Z odložených bílků a špetky soli vyšleháme sníh, přidáme zbylou třetinu třtinového cukru a dál šleháme, až se cukr rozpustí. Vyšlehaný sníh opatrně vmícháme do těsta.
6) Formu na beránka vymažeme máslem nebo tukem ve spreji a vysypeme polohrubou Kojetínskou moukou.
7) Dáme těsto do formy a formu do trouby. Pečeme zhruba 45 minut – v posledních 10 minutách raději průběžně kontrolujte, ať beránka nespálíte (tak jako my). Zda je uvnitř upečený, zjistíme pomocí špejle.
8) Po vytažení z trouby necháme 15 minut vystydnout, poté opatrně vyklopíme z formy.
9) Za nějakou dobu můžeme beránka dozdobit popraškem z cukru.