Suroviny
Ingredience:
- 500 g hladké Kojetínské mouky
- 110 g cukru krupice
- 3 vejce (2 žloutky a jedno vejce na potření)
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 110 g másla
- rozinky
- rum
- sůl
- citronová kůra
- vanilka nebo vanilkový cukr
- mandle na plátky na posypání
Postup
Postup:
1) Rozehřejeme mléko na pokojovou teplotu, ve kterém rozpustíme cukr. Hrst rozinek namočíme v rumu.
2) Rozdělíme dvě vajíčka na žloutky a bílky (do vánočku použijeme pouze žloutky).
3) V mouce utvoříme rukou důlek, do kterého nalejeme mléko a rozdrobíme 3/4 kostky kvasnic. Necháme deset minut vzejít a mezitím přisypeme po okrajích citronovou kůru a vanilkový cukr.
4) Poté vmícháme žloutky a rozinky, ze kterých jsme vylili přebytečný rum. Během hnětení přidáme také rozpuštěné máslo.
5) Prohněteme, vláčné těsto zaprášíme moukou a přikryjeme utěrkou.
6) Necháme kynout přibližně 40–50 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
7) Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných částí, ze kterých vytvoříme válečky a upleteme vánočku.
8) Potřeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě na 180° C přibližně 40 minut.
9) Vánočku servírujeme posypanou moučkovým cukrem.