Suroviny
Ingredience na přípravu husy:
- 1 husa (případně několik husích stehen)
- cca 1,5 l plnotučného mléka
- sůl
- drcený kmín
Ingredience na přípravu zelí:
- 1 menší hlávka červeného zelí
- 200 g husího sádla
- 2 červené cibule
- 100 g krupicového cukru
- 1 l jablečného džusu
- 1 badyán
- 5 hřebíčků
- 2 hrušky
- 200 g křížal
- sůl
Ingredience na přípravu staročeských lokší:
- 400 g brambor vařených ve slupce
- 130 g hladké Kojetínské mouky
- sůl
- sádlo
Ingredience na přípravu knedlíků:
- 1 světlý toustový chléb
- 4 vejce
- 50 g másla
- 1 kelímek šlehačky
- kadeřavá petržel
- muškátový květ
- sůl
- trochu másla
Postup
Svatomartinská husa
1) S přípravami začínáme už den před samotným pečením. Pokud máme k dispozici celou husu, bude potřeba ji nejdříve naporcovat na požadované množství porcí (z jedné husy jich zpravidla bývá 6–10). Jestliže připravujeme husí stehna, můžeme rovnou přistoupit ke kroku č. 2.
2) Nachystáme si větší mísu nebo hrnec a do této nádoby maso vyskládáme. Následně jej zalijeme mlékem tak, aby bylo kompletně ponořené. Přikryjeme pokličkou či utěrkou a necháme na chladném místě do druhé dne.
3) Na druhý den maso vyjmeme z mléka. Mléko si ponecháme pro pozdější použití.
4) Rozehřejeme troubu na 160 °C. Maso nasolíme a posypeme kmínem, dáme do pekáče, přiklopíme a v rozehřáté troubě pečeme zhruba 1 hodinu.
5) Poté pekáč odklopíme a dopékáme asi půlhodinu až hodinu, přičemž maso průběžně potíráme mlékem, ve kterém bylo přes noc namočené. Pečeme dozlatova.
Červené zelí
1) Ze všeho nejdřív nakrájíme zelí.
2) Následně v hrnci rozpustíme husí sádlo a na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí.
3) Vsypeme zelí, opečeme a zasypeme cukrem, který necháme zkaramelizovat.
4) Vše zalijeme jablečným džusem, přidáme badyán a hřebíček. Přiklopíme pokličkou a dusíme, dokud není zelí napůl měkké.
5) Hrušky nakrájíme na kostičky, které následně i s křížalami přimícháme do zelí.
6) Zlehka osolíme a necháme ještě nějakou dobu podusit.
Staročeské lokše
1) Uvaříme si brambory ve slupce.
2) Necháme trochu vychladnout, oloupeme a najemno nastrouháme. Přisypeme hladkou Kojetínskou mouku, osolíme.
3) Těsto prohněteme a rozdělíme na 6 dílů. Na pomoučněném válu z nich vyválíme placky zhruba o průměru 25 cm.
4) Tyto placky z obou stran dozlatova opečeme na teflonové pánvi (bez oleje).
5) Nakonec rozpustíme sádlo a ještě horké placičky jím pomažeme.
Karlovarský knedlík
1) Chleba si nakrájíme na kostičky, které následně vysušíme v troubě. Občas nahlédneme, abychom je nespálili.
2) Jakmile budou dostatečně vysušené, vyjmeme je z trouby a přendáme do mísy. Dáme si rozpustit máslo.
3) Kostky chleba zalijeme šlehačkou a rozpuštěným máslem, přidáme také 4 vaječné žloutky (bílky ponecháme na později), 2 hrsti nasekané kadeřavé petržele a muškátový květ. Směs osolíme a dobře promícháme.
4) Z bílků si vyšleháme sníh a zlehka jej vmícháme do směsi.
5) Směs rozdělíme na 2 díly. Každý díl zabalíme do potravinářské fólie a s její pomocí vytvarujeme podlouhlé válečky. Fólii na obou koncích válečku důkladně zamotáme.
6) Válečky (i s fólií) vkládáme do vroucí vody. Vaříme zhruba 25 minut, v průběhu vaření otočíme.