Suroviny
- 800 g syrových brambor
- 250 g hladké Kojetínské mouky
- 1 vejce
- sůl
- 30 g sádla
- 100 g špeku
- 200 g cibule
- 500 g kysaného zelí
Postup
1) Brambory oloupeme a za syrova na jemno nastrouháme do mísy. Přisypeme hladkou Kojetínskou mouku, přidáme vajíčko, dochutíme solí. Vypracujeme tak, aby mělo těsto hustší konzistenci a šlo dobře propasírovat sítem na halušky.
2) Skrz síto těsto pasírujeme do vroucí osolené vody. Když střapačky vyplavou, vaříme ještě asi 3 minuty.
3) Scedíme a promícháme s trochou sádla. Dáme si rozehřát pánvičku.
4) Špek nakrájíme na kostičky, osmahneme jej na pánvi, následně společně s ním restujeme nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené kyselé zelí, prohřejeme a smícháme se střapačkami.
5) Servírujeme.