Suroviny

  • 800 g syrových brambor
  • 250 g hladké Kojetínské mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • 30 g sádla
  • 100 g špeku
  • 200 g cibule
  • 500 g kysaného zelí

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Brambory oloupeme a za syrova na jemno nastrouháme do mísy. Přisypeme hladkou Kojetínskou mouku, přidáme vajíčko, dochutíme solí. Vypracujeme tak, aby mělo těsto hustší konzistenci a šlo dobře propasírovat sítem na halušky.

2) Skrz síto těsto pasírujeme do vroucí osolené vody. Když střapačky vyplavou, vaříme ještě asi 3 minuty.

3) Scedíme a promícháme s trochou sádla. Dáme si rozehřát pánvičku.

4) Špek nakrájíme na kostičky, osmahneme jej na pánvi, následně společně s ním restujeme nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené kyselé zelí, prohřejeme a smícháme se střapačkami.

5) Servírujeme.

Podobné recepty

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK