Suroviny
- 200 g mrkve
- 200 g hrubé Kojetínské mouky
- 200 g hladké Kojetínské mouky
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 200 g másla (pokojové teploty)
- 1 vejce
- špetka soli
- povidla
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr
Postup
1) Nejdříve si očistíme mrkev a do velké mísy (nebo na vál) ji nastrouháme najemno. Přes síto do mísy / na vál prosejeme hrubou i hladkou Kojetínskou mouku, přidáme jedlou sodu a sůl. Máslo o pokojové teplotě si nakrájíme na menší části a společně s vejcem vmícháme do směsi. Ručně vypracujeme hladké těsto.
2) Zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na hodinu do lednice.
3) Po vyjmutí z lednice těsto rozválíme na plát vysoký zhruba 0,5 cm – jde to ztuha, ale nenechte se odradit.
4) Předehřejeme si troubu na 160 °C.
5) Pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrojíme kolečka o průměru cca 5 cm. Ta plníme povidly. Na jedno kolečko postačí necelá lžička povidel – netřeba to přehánět, jinak povidla během pečení vytečou.
6) Každé kolečko přeložíme napůl, uzavřeme pomocí vidličky. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dorůžova – cca 15 minut.
7) Vanilkový cukr smícháme s trochou moučkového a ihned po vytažení z trouby v něm mrkvance z obou stran obalíme.