Suroviny
- 800 g vepřového plecka
- 400 g bůčku
- 120 g sádla
- 300 g cibule
- 4 bobkové listy
- 6 lžic mleté sladké papriky
- 1 litr vody
- 800 g kyselého zelí (ideálně domácího)
- drcený kmín
- sůl
- hladká Kojetínská mouka (na zahuštění)
- 200 ml 33% smetany
Ingredience na domácí knedlík:
- 300 ml plnotučného mléka
- 10 g čerstvého droždí
- cukr krystal
- 200 g den starého bílého rohlíku nebo housky
- sůl
- 1 vejce
- 500 g hrubé Kojetínské mouky
Postup
Segedínský guláš:
1) Maso i bůček nakrájíme na přiměřeně velké kostky, ochutíme solí a kmínem.
2) Do většího hrnce si dáme roztopit sádlo, v mezičase si nakrájíme cibuli, kterou následně v hrnci dozlatova orestujeme.
3) Přihodíme bobkové listy, necháme uvolnit aroma. Vložíme maso a opečeme ze všech stran.
4) Přisypeme mletou papriku, krátce zarestujeme a zalijeme vodou. Vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou pozvolna dusit.
5) Jakmile je maso měkké, pokrájíme zelí, přidáme do hrnce a vaříme minimálně dalších 10 minut. Následně si v hrníčku smícháme cca 2 lžíce hladké Kojetínské mouky s trochou vody, vytvoříme kašičku, s níž guláš zahustíme. Vaříme ještě 10 minut.
6) Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí. Pokud jsme použili málo kyselé zelí, můžeme segedín vyladit vinným octem.
Domácí knedlík:
1) Mléko mírně zahřejeme a rozpustíme v něm droždí s jednou lžící cukru.
2) Pečivo nakrájíme na kostičky a vsypeme do mísy. Osolíme a vmícháme mléko s droždím. Přidáme vejce, hrubou Kojetínskou mouku a důkladně prohněteme.
3) Mísu s vypracovaným těstem přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout (alespoň na 1 hodinu).
4) Z vykynutého těsta vyválíme šišky, jejichž velikost uzpůsobíme velikosti hrnce, ve kterém je budeme vařit. Po vypracování necháme šišky pod utěrkou ještě asi 10 minut naběhnout.
5) Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15–20 minut (dle velikosti). Během této doby jednou otočíme.
6) Knedlíky vytáhneme z vody a propícháme vidličkou, aby z nich mohla uniknout přebytečná pára. Podáváme nakrájené na plátky, doporučujeme krájet nití.