Suroviny
Ingredience na polévku minestrone:
- 4 porce
- voda podle potřeby
- 1 dcl olivového oleje extra virgin
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 cibule
- 200 g suchých červených fazolí
- 2 brambory
- zelenina podle vaší chuti (doporučujeme řídit se sezónní nabídkou, výborná je například cuketa, rajčata, brokolice, kapusta...)
- parmazán na posypání
Ingredience na italský chléb focaccia:
- 500 g hladké Kojetínské mouky
- 4 dcl vody
- ½ droždí
- 1 lžíce mořské soli
- 0,5 dcl olivového oleje extra virgin
Postup
Postup na přípravu minestrone:
1) Začneme přípravou fazolí, které je potřeba přes noc namočit a poté povařit přibližně dvacet minut ve stejné vodě.
2) Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Přidáme brambory nakrájené na větší kousky a poté i další zeleninu, kterou máme rádi - my jsme například přidali cuketu přímo ze zahrádky.
3) Spaříme a oloupeme rajčata, odstraníme zrnka a měkkou část. Zbylé části dáme do polévky.
4) Jako poslední přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou.
5) Polévku povaříme 15–20 minut, poté odebereme čtvrtinu zeleniny, kterou do polévky zpět propasírujeme.
6) Propasírovanou zeleninu smícháme s polévkou a podle chuti osolíme.
7) Minestrone servírujeme ozdobenou strouhaným parmezánem a kapkou olivového oleje.
Postup na přípravu focaccie:
1) V míse smícháme droždí a vlažnou vodu.
2) Přisypáváme Kojetínskou mouku, dokud nevznikne hladké těsto.
3) Těsto necháme v teple řádně vykynout.
4) Z vykynutého těsta vytvoříme dva bochánky, ze kterých pak rukou vypracujeme dvě silnější placky.
5) Placky potřeme olivovým olejem a posypeme mořskou solí. Směs soli a oleje lehce rukama zapracujeme do povrchu, aby se ingredience spojily.
6) Připravené chleby pečeme na pečicím papíře 10–12 minut v troubě předehřáté na 220–250 °C.
7) Focacciu necháme před krájením na plechu vychladnout.
Pro ozvláštnění chuti můžeme při přípravě do těsta přidat černé olivy nebo sušená rajčata. Zapracujeme je však dobře do placky, aby se nám při pečení nespálily.