Suroviny

  • 500 g hladké Kojetínské mouky
  • 20 g droždí
  • 120 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • sůl
  • sádlo

 

Na upečené buchty:

  • 2 lžíce roztopeného másla se lžící rumu
  • moučkový cukr

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Dáme ohřívat mléko.

2) Do větší mísy prosejeme hladkou Kojetínskou mouku. Vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Během čekání si rozpustíme máslo.

3) Jakmile dostatečně vyběhne (cca 15 minut), přidáme zbytek ohřátého mléka, roztopené máslo, vejce, žloutek a sůl. Pečlivě prohněteme a vypracujeme těsto. To necháme v míse, zaprášíme jej moukou, znovu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během této doby těsto dvakrát prohněteme.

4) Moukou zaprášíme pracovní desku nebo kuchyňský vál a těsto vyválíme do podlouhlého tvaru (hada).

5) Předehřejeme troubu na 170 °C a necháme si rozpustit trochu sádla.

6) Z vyváleného těsta nakrájíme rovnoměrné dílky. Z každého dílku pečlivě vytvarujeme kuličku, kterou vložíme do vymazaného pekáče (doporučujeme vymazat sádlem) a potřeme rozpuštěným sádlem ze všech dostupných stran. Když pekáč zaplníme, necháme v něm buchty ještě pár minut nakynout.

7) Dáme do trouby a pečeme dozlatova – trvá to zhruba 30 minut, průběžně kontrolujeme.

8) Znovu si necháme rozpustit trochu másla, ale tentokrát jej doplníme lžící rumu. Jakmile pekáč vytáhneme z trouby, potřeme buchty touto směsí.

9) Necháme vychladnout a při podávání posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK