Suroviny
- 500 g hladké Kojetínské mouky
- 20 g droždí
- 120 g krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 60 g másla
- 1 vejce + 1 žloutek
- sůl
- sádlo
Na upečené buchty:
- 2 lžíce roztopeného másla se lžící rumu
- moučkový cukr
Postup
1) Dáme ohřívat mléko.
2) Do větší mísy prosejeme hladkou Kojetínskou mouku. Vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Během čekání si rozpustíme máslo.
3) Jakmile dostatečně vyběhne (cca 15 minut), přidáme zbytek ohřátého mléka, roztopené máslo, vejce, žloutek a sůl. Pečlivě prohněteme a vypracujeme těsto. To necháme v míse, zaprášíme jej moukou, znovu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během této doby těsto dvakrát prohněteme.
4) Moukou zaprášíme pracovní desku nebo kuchyňský vál a těsto vyválíme do podlouhlého tvaru (hada).
5) Předehřejeme troubu na 170 °C a necháme si rozpustit trochu sádla.
6) Z vyváleného těsta nakrájíme rovnoměrné dílky. Z každého dílku pečlivě vytvarujeme kuličku, kterou vložíme do vymazaného pekáče (doporučujeme vymazat sádlem) a potřeme rozpuštěným sádlem ze všech dostupných stran. Když pekáč zaplníme, necháme v něm buchty ještě pár minut nakynout.
7) Dáme do trouby a pečeme dozlatova – trvá to zhruba 30 minut, průběžně kontrolujeme.
8) Znovu si necháme rozpustit trochu másla, ale tentokrát jej doplníme lžící rumu. Jakmile pekáč vytáhneme z trouby, potřeme buchty touto směsí.
9) Necháme vychladnout a při podávání posypeme moučkovým cukrem.