Suroviny
Ingredience:
- 210 g hladké Kojetínské mouky
- 140 g tuku na pečení (pokud chceme linecké křehčí, nahradíme máslem)
- 70 g moučkového cukru
- 1–2 žloutky
- najemno nastrouhaná citronová kůra
- marmeláda
Postup
1) V míse si smícháme hladkou Kojetínskou mouku, tuk na pečení (nebo máslo), cukr, žloutky a citronovou kůru.
2) Vypracujeme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici.
3) Připravíme si vál a váleček, obojí pomoučíme. Z těsta vyválíme tenký plát a oblíbenými vykrajovátky vykrojíme vždy sudý počet kousků. V polovině z nich vykrojíme uprostřed kolečko.
4) Předehřejeme troubu na 140 °C. Na plech s pečicím papírem rozložíme vykrojené kousky a pečeme dozlatova 5–10 minut.
5) Po vyjmutí z trouby necháme cukroví vychladnout. Kousky bez dírky potřeme marmeládou a přiložíme na ně odpovídající kousky s dírkou.
6) Uchováváme v uzavřené krabičce, do které můžeme vložit omytou citronovou nebo pomerančovou kůru, která dodá cukroví vláčnost a jedinečnou vůni.