Suroviny
Ingredience na přípravu veky:
- 500 g hladké Kojetínské mouky
- 280 ml mléka
- 60 g másla (necháme změknout při pokojové teplotě)
- 10 g soli
- 1 lžíce cukru
- 10 g instantních kvasnic
- vajíčko na potření
Ingredience na přípravu tvarůžkové pomazánky:
- 80 g másla
- 200 g vyzrálých tvarůžků
- 1 cibule
- 200 g žervé
- drcený kmín
- pažitka
- sladká paprika
- sůl
jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)
Ingredience na přípravu řepové pomazánky:
- 2 řepy
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 3 stroužky česneku
- 1–2 žervé (podle velikosti řep)
jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)
Ingredience na přípravu rybičkové pomazánky:
- 1 plechovka sardinek
- 1 žervé
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- 1/4 cibule
jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)
Ingredience na přípravu paprikové pomazánky:
- 2 červené papriky
- olivový olej
- česnek
- 2 žervé
- sůl
- pepř
jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)
Postup
Veka
1) Nejdříve si zaděláme na kvásek. Do mísy nasypeme třetinu mouky, přidáme polovinu lehce zahřátého mléka, cukr a kvasnice. Zamícháme a přikryjeme utěrkou, necháme 10 minut v teple.
2) Do kvásku přisypeme zbytek mouky, přidáme změklé máslo a sůl, hněteme do hladkého těsta.
3) Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
4) Pomoučíme vál, vyklopíme na něj těsto, které rozdělíme na dva díly.
5) Z každého dílu vytvoříme obdélník. Jeden z okrajů přeložíme cca do třetiny a spoj stiskneme. Opakujeme u protějšího okraje a následně to samé provedeme u dvou zbylých okrajů.
6) Těsto srolujeme a v místě spoje ho uzavřeme. Vyválíme do podlouhlé veky.
7) Postup opakujeme také s druhým dílem těsta.
8) Obě veky dáme na plech vyložený pečicím papírem a za pomocí rozprašovače je postříkáme vodou. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30–45 minut kynout.
9) Předehřejeme si troubu na 180 °C. Nakynuté veky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30–35 minut.
Tvarůžková pomazánka
1) Máslo utřeme se solí.
2) Rozmačkáme si tvarůžky, nadrobno nakrájíme cibuli a obojí společně s žervé vmícháme do másla.
3) Dochutíme kmínem, pažitkou, sladkou paprikou a solí.
Řepová pomazánka
1) Řepu dobře očistíme a rozkrojíme napůl nebo na čtvrtiny (podle velikosti).
2) Přichystáme si větší kus alobalu, do kterého budeme všechnu řepu balit. Přendáme tedy řepu na alobal (umístěný v pekáčku), osolíme, opepříme, zakápneme olejem a přidáme česnek.
3) Zabalíme a pečeme na 200 °C zhruba 1 hodinu.
4) Když máme upečeno, necháme řepu vychladnout a poté nastrouháme nahrubo.
5) Upečený česnek nasekáme a spolu s žervé vmícháme do nastrouhané řepy.
6) Dochutíme solí a pepřem, můžeme zakápnout citronovou šťávou.
Rybičková pomazánka
1) Do mixéru vložíme okapané sardinky, žervé, přidáme sůl a pepř, zakápneme citronovou šťávou, vložíme na kostky nakrájenou cibuli.
2) Mixujeme, dokud nevznikne hladká pomazánka.
3) Na závěr případně ještě dochutíme solí a pepřem dle libosti.
Papriková pomazánka
1) Papriky dáme na pekáč, zakápneme olejem a vložíme do trouby rozehřáté na nejvyšší stupeň, s nastavením na gril. Hotové jsou tehdy, když slupka ze všech stran úplně zčerná – tímto procesem získají příjemně uzenou chuť. Společně s paprikou dáme na čas péct také pár stroužků česneku.
2) Vytáhneme pekáč z trouby a papriky ihned přemístíme do mísy, kterou uzavřeme fólií nebo mikrotenovým sáčkem. Ponecháme tak cca 10 minut, slupka pak půjde snadno oddělit od dužiny.
3) Oloupeme, slupku vyhodíme, z dužiny vymačkáme přebytečnou vodu.
4) Papriku rozmixujeme spolu s upečeným česnekem a žervé. Dochutíme solí a pepřem.