Suroviny
Ingredience na buchtičky:
- 150 ml mléka
- 350 g hladké Kojetínské mouky
- 60 g cukru krystal
- špetka soli
- 18 g čerstvého droždí
- 50 g másla (+ trochu másla navíc na potření)
- 1 vejce
- citronová kůra
Ingredience na žloutkový krém:
- 500 ml mléka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 25 g kukuřičného škrobu
- 4 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 30 g másla
Postup
Postup na přípravu buchtiček:
1) Začneme ohřevem mléka – před přidáním do těsta by mělo být mírně zahřáté, tedy ne studené ani vařící.
2) Do mísy prosejeme Kojetínskou mouku, přidáme cukr, špetku soli, promícháme. Uprostřed vytvoříme důlek, do kterého nalejeme zhruba polovinu ohřátého mléka a nadrobíme do něj droždí a posypeme lehce cukrem. Do důlku vpracujeme část mouky, aby v něm vzniklo řídké těsto. Zakryjeme, dáme do tepla a necháme vzejít kvásek.
3) Když je kvásek připraven, rozpustíme si máslo.
4) Do těsta přidáme zbytek mléka, většinu rozpuštěného másla (část si necháme na potření buchtiček), vejce a citronovou kůru. Hněteme, dokud se nám vše krásně nespojí.
5) Vytvoříme bochánek a necháme v přikryté míse kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem – trvá to cca 1,5 hodiny.
6) Těsto si rozdělíme třeba na 10 dílů a ty vyválíme do tenkých válečků. Počet dílů a délku válečků můžeme samozřejmě přizpůsobit velikosti použitého pekáče.
7) Pekáč vymažeme máslem a válečky do něj naskládáme jeden vedle druhého. Nožem vytvoříme jednotlivé buchtičky.
8) Potřeme je zbytkem rozpuštěného másla, zakryjeme a necháme ještě zhruba 0,5 hodiny kynout. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
9) Pekáč s buchtičkami vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova – zhruba 30 minut.
Postup na přípravu žloutkového krému:
1) Mléko nalejeme do hrnce a přivedeme k varu.
2) V míse smícháme krupicový a vanilkový cukr s kukuřičným škrobem. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky můžeme využít do jiného receptu, udělat si omeletu či je zamrazit. Žloutky přidáme do směsi a důkladně promícháme.
3) Vmícháme horké mléko a následně celý obsah nalijeme zpět do hrnce, v němž jsme ohřívali mléko.
4) Za stálého míchání přivedeme na mírném plameni k varu a vaříme, dokud krém nezhoustne – trvá to jen chvilku (cca 5 minut).
5) Abychom se zbavili případných hrudek, přelijeme krém přes jemné sítko do druhé nádoby. Přidáme máslo a rum, rozmícháme. Pokud by krém příliš zhoustl, můžeme naředit mlékem.