Suroviny
Ingredience na maso a omáčku:
- 2 cibule
- 40 g vepřového sádla
- 4–5 středně velkých mrkví
- 2 petržele
- 1 celer
- cca 500 g vepřové kýty nebo plece
- nové koření
- bobkový list
- 200 ml smetany
- citronová šťáva
- sůl
- mletý pepř
Ingredience na noky:
- 600 g brambor
- 2 vejce
- 130 g hrubé Kojetínské mouky
- 130 g Kojetínské krupice
- sůl
Postup
Postup pro přípravu masa:
1) Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nahrubo. Na pánvi rozpustíme sádlo a cibuli na něm orestujeme.
2) V průběhu si očistíme mrkev, petržel a celer, vše nakrájíme na větší kostky, přihodíme do pánve, restujeme.
3) Maso svážeme provázkem, aby si zachovalo šťavnatost, opepříme a osolíme. Na pánvi se zeleninou jej pak z každé strany opékáme zhruba 3 minuty.
4) Když máme hotovo, přendáme maso i se zeleninou do pekáče, přidáme trochu nového koření a pár bobkových listů. Následně zalijeme vodou tak, aby bylo maso z půlky ponořené.
5) Rozehřejeme si troubu na 190 °C, pekáček přiklopíme a dáme do trouby. Nejdříve pečeme cca půl hodiny na nastavených 190 °C, poté troubu ztlumíme na 150 °C. Takto pečeme 1 hodinu a nakonec necháme ještě půl hodiny dojít na 120 °C. Průběžně kontrolujeme hladinu vody a podléváme. Jakmile je maso měkké, vytáhneme pekáček z trouby.
Postup pro přípravu omáčky:
1) Vytáhneme maso z pekáčku a ze zbylé směsi vytáhneme nové koření a bobkové listy, přendáme do vhodné nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem.
2) Do směsi přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, můžeme přidat více smetany nebo ji naředit vodou.
Postup pro přípravu knedlíčků:
1) Uvaříme brambory ve slupce. Necháme je vychladnout, poté oloupeme a nastrouháme.
2) Na válu či pracovní desce přidáme k nastrouhaným bramborám vejce, hrubou Kojetínskou mouku, Kojetínskou krupici a větší špetku soli.
3) Rukama hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit k podložce.
4) Následně z něj vyválíme válečky o průměru zhruba 2 centimetry a ty nakrájíme na jednotlivé malé knedlíčky. Vytvarujeme do kuliček.
5) Kuličky sázíme do vroucí vody. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Poté scedíme.
Maso nakrájíme na plátky, na talíři doplníme o omáčku a knedlíčky. Hotovo, můžeme servírovat!