Suroviny
- 60 g másla
- 140 g medu
- 230 g hladké polosvětlé Kojetínské mouky
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky kakaa
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
Ingredience na polevu:
- 1 vaječný bílek
- 200 g moučkového cukru
Postup
1) Ve vodní lázni rozpustíme máslo a vmícháme med. Směs necháme trošku vychladnout, ale musí zůstat tekutá.
2) Připravíme si mísu, do které vsypeme hladkou polosvětlou Kojetínskou mouku a ostatní sypké suroviny. Přidáme vajíčka, roztopené máslo s medem a pečlivě promícháme. Mísu zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 45 minut do ledničky.
3) Rozehřejeme si troubu na 170 °C. Vytáhneme těsto z lednice a přendáme na pracovní desku nebo vál posypaný moukou. Těsto krátce prohněteme a vyválíme z něj asi 0,5 cm tlustý plát.
4) Vezmeme vykrajovátka a z plátu těsta vykrajujeme jednotlivé perníčky. Přenášíme na plech vyložený pečicím papírem.
5) Dáme do trouby a pečeme asi 8 minut.
6) Ručně vyšleháme vaječný bílek s moučkovým cukrem, a vytvoříme tak polevu, s níž zdobíme vychladlé perníčky.