Suroviny
- 250 ml mléka
- 500 g hrubé Kojetínské mouky
- 1 lžička krupicového cukru + trocha na posypání
- 1 lžička soli
- 42 g čerstvého droždí
- 1 vejce
- borůvky
K servírování:
- rozpuštěné máslo
- tvaroh nebo zakysaná smetana
Postup
1) Dáme si ohřát mléko.
2) Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny a v hromádce vytvoříme důlek. Do něj dáme rozdrobené droždí a cukr. Zalijeme částí vlažného mléka, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
3) Až dostatečně vyběhne (po cca 15 minutách), přidáme zbytek mléka a vajíčko. Vypracujeme těsto a necháme znovu kynout po dobu asi 30 minut.
4) Těsto rozdělíme na 6 dílů a z každého vyválíme placku. Tu naplníme borůvkami, uzavřeme do tvaru knedlíku a necháme ještě asi 15 minut kynout.
5) Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody, vaříme zhruba 8 minut a v průběhu otočíme. Můžeme je připravovat také v páře – zabere to zhruba 15 minut.
6) Když je hotovo, knedlíky propíchneme, aby z nich mohla vyjít pára.
7) Dáme na talíř, přelijeme máslem a doplníme tvarohem nebo oslazenou zakysanou smetanou.