Suroviny
Ingredience na knedlíky:
- 600 g brambor
- 1 vejce + 1 žloutek
- 120 g krupice hrubé Kojetínské mouky
- 100 g krupice
- sůl
Ingredience na maso:
- 500 g uzené krkovice
Ingredience na špenát:
- 400 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
- 4 cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- mletý pepř
- drcený kmín
- 2 stroužky česneku
- sádlo
Postup
Postup přípravy knedlíků:
1) Umyté brambory se slupkou uvaříme doměkka, necháme je trochu vychladnout a oloupeme.
2) Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody.
3) Brambory nastrouháme do mísy a přidáme rozšlehané vejce se žloutkem navíc. Do směsi prosejeme krupici hrubou Kojetínskou mouku, přidáme krupici, dochutíme solí.
4) Umícháme tuhé těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty vyválíme do válečků o průměru zhruba 5 cm.
5) Vložíme knedlíky do vroucí vody, vařečkou je opatrně zvedneme ode dna a na mírném plameni vaříme 5 minut. Potom knedlíky otočíme a necháme vařit dalších 10 minut.
6) Vyjmeme z lázně a nakrájíme na plátky.
Postup přípravy masa:
1) Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a ponecháme asi 5 minut probublat.
2) Poté vodu vylijeme, vyměníme ji za čistou (horkou) a vaříme, dokud maso není krásně měkké.
Postup přípravy špenátu:
1) Pokud používáme mražené špenátové listy, necháme je nejdříve povolit.
2) Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji restujeme, než zesklovatí.
3) Přidáme špenátové listy, které předtím můžeme pokrájet. Necháme krátce projít varem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a promícháme.
4) Sundáme z rozehřáté plotny a vmícháme utřený česnek.
Servírujeme:
Uvařené uzené nakrájíme na plátky a spolu se špenátem a knedlíky servírujeme. Ideální je pokrm doplnit cibulkou restovanou na sádle.