Suroviny

Ingredience na těsto (cca 8 menších pizz):

Ingredience na omáčku (na 4 pizzy):

  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka celých rajčat (kvalitních)
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř

+ mozzarella

Pšeničná mouka
hladká polosvětlá

Postup

1) Na vál nebo pracovní desku nasypeme mouku smíchanou se solí. Vytvoříme hromádku a v ní důlek.

2) Do nádoby nalijeme 650 ml perlivé vody, vmícháme sušené droždí a cukr. Necháme pár minut vzejít.

3) Pomocí vidličky vmícháváme do přichystaného důlku krouživými pohyby směs vody, droždí a cukru. Jakmile už nejde míchat vidličkou, hněteme rukama, dokud nevypracujeme bochník. Těstem otáčíme dokola a zároveň roztahujeme do krajů a vracíme zpět ke středu po dobu asi 10 minut, až je krásně hladké, pružné a měkké.

4) Následně přendáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo kynout po dobu asi 45 minut (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Pro lepší výsledek můžeme nechat těsto uležet v lednici do druhého dne.

5) Začneme s přípravou omáčky. Na mírném plameni rozehřejeme v hrnci olivový olej, oloupeme česnek, nakrájíme jej a pomalu restujeme. Přidáme rajčata z plechovky, dle chuti bazalku, pepř a sůl. Pomalu vaříme asi 2 hodiny, občas promícháme (rajčata můžeme v průběhu rozmělnit pomocí vařečky).

6) Pokud nechystáme větší hostinu, rozdělíme vykynuté těsto na dvě poloviny. Jednu z nich zabalíme do fólie a zamrazíme na příště. (Pokud chystáme větší hostinu, je potřeba připravit dvojnásobné množství omáčky.)

7) Díl těsta rozdělíme na 4 stejně velké části, zaprášíme moukou a necháme asi 15 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C.

8) Z každé části vytvarujeme kruhovou placku tlustou asi 0,5 cm, potřeme ji olivovým olejem a rovnoměrně pokryjeme omáčkou. Poklademe plátky mozzarelly, ozdobíme zbytkem bazalky, zakápneme troškou olivového oleje, můžeme také popepřit.
Pečeme jednotlivě (ideálně přímo na mřížce pokryté alobalem) po dobu 7 až 10 minut, dokud není pizza krásně zlatavá.

Podobné recepty

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK