Suroviny

Ingredience na těsto (cca 8 menších pizz):

Ingredience na omáčku (na 4 pizzy):

  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka celých rajčat (kvalitních)
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř

+ mozzarella

Pšeničná mouka
hladká polosvětlá

Postup

1) Na vál nebo pracovní desku nasypeme mouku smíchanou se solí. Vytvoříme hromádku a v ní důlek.

2) Do nádoby nalijeme 650 ml perlivé vody, vmícháme sušené droždí a cukr. Necháme pár minut vzejít.

3) Pomocí vidličky vmícháváme do přichystaného důlku krouživými pohyby směs vody, droždí a cukru. Jakmile už nejde míchat vidličkou, hněteme rukama, dokud nevypracujeme bochník. Těstem otáčíme dokola a zároveň roztahujeme do krajů a vracíme zpět ke středu po dobu asi 10 minut, až je krásně hladké, pružné a měkké.

4) Následně přendáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo kynout po dobu asi 45 minut (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Pro lepší výsledek můžeme nechat těsto uležet v lednici do druhého dne.

5) Začneme s přípravou omáčky. Na mírném plameni rozehřejeme v hrnci olivový olej, oloupeme česnek, nakrájíme jej a pomalu restujeme. Přidáme rajčata z plechovky, dle chuti bazalku, pepř a sůl. Pomalu vaříme asi 2 hodiny, občas promícháme (rajčata můžeme v průběhu rozmělnit pomocí vařečky).

6) Pokud nechystáme větší hostinu, rozdělíme vykynuté těsto na dvě poloviny. Jednu z nich zabalíme do fólie a zamrazíme na příště. (Pokud chystáme větší hostinu, je potřeba připravit dvojnásobné množství omáčky.)

7) Díl těsta rozdělíme na 4 stejně velké části, zaprášíme moukou a necháme asi 15 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C.

8) Z každé části vytvarujeme kruhovou placku tlustou asi 0,5 cm, potřeme ji olivovým olejem a rovnoměrně pokryjeme omáčkou. Poklademe plátky mozzarelly, ozdobíme zbytkem bazalky, zakápneme troškou olivového oleje, můžeme také popepřit.
Pečeme jednotlivě (ideálně přímo na mřížce pokryté alobalem) po dobu 7 až 10 minut, dokud není pizza krásně zlatavá.

Podobné recepty

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Segedín s domácím houskovým knedlíkem

Domácímu knedlíku se ten kupovaný nikdy nevyrovná. Jeho příprava navíc není nijak zvlášť složitá. Vyzkoušejte třeba se segedínem.

Dýňovo–bramborové noky

Pokud jste milovník bramborového těsta, na nic nečekejte. Tyto dýňovo-bramborové noky prostě musíte vyzkoušet!

Italská pizza

Dobré těsto je základem dobré pizzy. Podívejte se, jak správně na něj.

Kynuté borůvkové knedlíky

Kdo by nemiloval kynuté knedlíky? A kdo by nemiloval borůvky? Objevte ideální kombinaci chutí.

Vláčné a křupavé vafle

Vafle jsou další z řady dobrot, které nelze nemilovat. Jakmile jednou vyzkoušíte následující recept, už je nebudete chtít připravovat jinak.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK