Suroviny

Ingredience na těsto (cca 8 menších pizz):

Ingredience na omáčku (na 4 pizzy):

  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka celých rajčat (kvalitních)
  • svazek čerstvé bazalky
  • sůl
  • pepř

+ mozzarella

Pšeničná mouka
hladká polosvětlá

Postup

1) Na vál nebo pracovní desku nasypeme mouku smíchanou se solí. Vytvoříme hromádku a v ní důlek.

2) Do nádoby nalijeme 650 ml perlivé vody, vmícháme sušené droždí a cukr. Necháme pár minut vzejít.

3) Pomocí vidličky vmícháváme do přichystaného důlku krouživými pohyby směs vody, droždí a cukru. Jakmile už nejde míchat vidličkou, hněteme rukama, dokud nevypracujeme bochník. Těstem otáčíme dokola a zároveň roztahujeme do krajů a vracíme zpět ke středu po dobu asi 10 minut, až je krásně hladké, pružné a měkké.

4) Následně přendáme do lehce vymazané mísy, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo kynout po dobu asi 45 minut (mělo by zdvojnásobit svůj objem). Pro lepší výsledek můžeme nechat těsto uležet v lednici do druhého dne.

5) Začneme s přípravou omáčky. Na mírném plameni rozehřejeme v hrnci olivový olej, oloupeme česnek, nakrájíme jej a pomalu restujeme. Přidáme rajčata z plechovky, dle chuti bazalku, pepř a sůl. Pomalu vaříme asi 2 hodiny, občas promícháme (rajčata můžeme v průběhu rozmělnit pomocí vařečky).

6) Pokud nechystáme větší hostinu, rozdělíme vykynuté těsto na dvě poloviny. Jednu z nich zabalíme do fólie a zamrazíme na příště. (Pokud chystáme větší hostinu, je potřeba připravit dvojnásobné množství omáčky.)

7) Díl těsta rozdělíme na 4 stejně velké části, zaprášíme moukou a necháme asi 15 minut odpočívat. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C.

8) Z každé části vytvarujeme kruhovou placku tlustou asi 0,5 cm, potřeme ji olivovým olejem a rovnoměrně pokryjeme omáčkou. Poklademe plátky mozzarelly, ozdobíme zbytkem bazalky, zakápneme troškou olivového oleje, můžeme také popepřit.
Pečeme jednotlivě (ideálně přímo na mřížce pokryté alobalem) po dobu 7 až 10 minut, dokud není pizza krásně zlatavá.

Podobné recepty

Jogurtové langoše

Zkuste do těsta přimíchat jogurt a už langoše nikdy nebudete připravovat jinak! Vyzkoušet můžete také veganskou verzi.

Bramborové šulánky s mákem

Jako od babičky! Uvařte si šulánky s mákem a zavzpomínejte na krásu dětských let.

Blumový koláč z jogurtového těsta

Bez práce možná nejsou koláče, ale ony za tu práci stojí!

Quiche aneb slaný koláč

Píšeme „quiche“, čteme „kyš“ a říkáme si „kéž“ – kéž by bylo tohoto slaného francouzského koláče ještě více!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Makovec s citronovou polevou

Makovec, který se vám rozplyne na jazyku.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín Potraviny Enapo LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK