Suroviny

Ingredience na maso a omáčku:

  • 2 cibule
  • 40 g vepřového sádla
  • 4–5 středně velkých mrkví
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • cca 500 g vepřové kýty nebo plece
  • nové koření
  • bobkový list
  • 200 ml smetany
  • citronová šťáva
  • sůl
  • mletý pepř

 

Ingredience na noky:

Pšeničná mouka
hrubá zlatý klas

Postup

Postup pro přípravu masa:

1) Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nahrubo. Na pánvi rozpustíme sádlo a cibuli na něm orestujeme.

2) V průběhu si očistíme mrkev, petržel a celer, vše nakrájíme na větší kostky, přihodíme do pánve, restujeme.

3) Maso svážeme provázkem, aby si zachovalo šťavnatost, opepříme a osolíme. Na pánvi se zeleninou jej pak z každé strany opékáme zhruba 3 minuty.

4) Když máme hotovo, přendáme maso i se zeleninou do pekáče, přidáme trochu nového koření a pár bobkových listů. Následně zalijeme vodou tak, aby bylo maso z půlky ponořené.

5) Rozehřejeme si troubu na 190 °C, pekáček přiklopíme a dáme do trouby. Nejdříve pečeme cca půl hodiny na nastavených 190 °C, poté troubu ztlumíme na 150 °C. Takto pečeme 1 hodinu a nakonec necháme ještě půl hodiny dojít na 120 °C. Průběžně kontrolujeme hladinu vody a podléváme. Jakmile je maso měkké, vytáhneme pekáček z trouby.

 

Postup pro přípravu omáčky:

1) Vytáhneme maso z pekáčku a ze zbylé směsi vytáhneme nové koření a bobkové listy, přendáme do vhodné nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem.

2) Do směsi přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, můžeme přidat více smetany nebo ji naředit vodou.

 

Postup pro přípravu knedlíčků:

1) Uvaříme brambory ve slupce. Necháme je vychladnout, poté oloupeme a nastrouháme.

2) Na válu či pracovní desce přidáme k nastrouhaným bramborám vejce, hrubou Kojetínskou mouku, Kojetínskou krupici a větší špetku soli.

3) Rukama hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit k podložce.

4) Následně z něj vyválíme válečky o průměru zhruba 2 centimetry a ty nakrájíme na jednotlivé malé knedlíčky. Vytvarujeme do kuliček.

5) Kuličky sázíme do vroucí vody. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Poté scedíme.

 

Maso nakrájíme na plátky, na talíři doplníme o omáčku a knedlíčky. Hotovo, můžeme servírovat!

Podobné recepty

Jogurtové langoše

Zkuste do těsta přimíchat jogurt a už langoše nikdy nebudete připravovat jinak! Vyzkoušet můžete také veganskou verzi.

Buchtičky se žloutkovým krémem

Návrat do dětství je tady! Vychutnejte si buchtičky s poctivým žloutkovým krémem.

Velikonoční beránek s rozinkami v rumu

Beránek patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako koleda. A tento, tento je opravdu výjimečný (nejen proto, že jsme ho připálili).

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK